הודעה לבעלי האתר

תקופת הניסיון הסתיימה, יש ליצור מנוי דרך ממשק ניהול האתר.
האתר נכנס לרשימת המחיקה ויימחק בקרוב
לחץ כאן אם אינך זוכר את כתובת ממשק ניהול האתר שלך.
חטיבת צנחנים

חטיבת צנחנים

חטיבת הצנחנים

 
 
 
 
 
 
חטיבת הצנחנים
Tag shfifonN-1.png Flag of the Israeli Paratroopers Brigade.svg
תג החטיבה החדש, דגל החטיבה
"אחרי לצנחנים"
פרטים
מדינה ישראל  ישראל
שיוך צה"ל  צה"ל
סוג חטיבת חי"ר מוצנחת ומוטסת
בסיס האם מחנה בית ליד
אירועים ותאריכים
הקמה 1955
מלחמות כל מלחמות ישראל החל ממבצע קדש
נתוני היחידה
ציוד עיקרי נשק אישי: M4A1 פלאט-טופנשק קלנוסף: M16 קצרמיקרו תבורמאגנגבM2 בראונינג, רקטת M-72 לאו, רובי צלפים M24 SWS וברק. כלי רכב: האמר
פיקוד
יחידת אם עוצבת האש  עוצבת האש
דרגת המפקד אלוף משנה  אלוף משנה
מפקדים ראו בהמשך הערך
 
 
 
 
 
סיכת לוחם בחטיבת הצנחנים

חטיבת הצנחנים (חטיבה 35) היא חטיבת צנחנים סדירה מובחרת בצבא ההגנה לישראל, הכפופה לעוצבת האש.

חטיבת הצנחנים היא החטיבה הסדירה היחידה בצה"ל המוגדרת כחטיבה מוצנחת, מוטסת ורכובה, המתניידת על גבי האמרים ורכבים מיוחדים אחרים. יכולות אלו משפיעות על המקום והאופן בו יופעלו כוחות החטיבה בפעילות מבצעית ובמלחמה.

מיון, קבלה והכשרה

לחטיבה, שהיא ממיינת ביסודה, מתמיינים יותר מועמדים מאשר היא יכולה לקלוט. מעט מהמועמדים נושרים עקב תנאי קבלה והאימונים המפרכים של הצנחן שבאים לאחר מכן, הכוללים אימוני כושר גופני קשים, אימוני קרב מגע, התמחות במגוון רחב של כלי נשק, שדאות, מסעות ארוכים עם משא כבד, שבועות שטח ושבועות הישרדות מפרכים, ניווטים, אימוני הסוואה, אימוני מסוקים, אימוני צניחה, שיתוף פעולה עם יחידות אחרות, אימוני לוחמה בשטח בנוי ולו"ז. כל האימונים משקפים את התפקיד שהלוחמים יצטרכו לבצע בפעילות מבצעית ובשדות הקרב.

על מנת להתקבל לחטיבה דרוש מעבר גיבוש אינטנסיבי (גיבוש צנחנים/דובדבן) בן יומיים המשלב מבחנים פיזיים ואתגרים מנטליים קשים הבודקים את התאמת המועמד לשירות (מלש"ב) להיות לוחם בחטיבה.

מסלול לוחם בחטיבת הצנחנים נמשך שנה והוא כולל ארבעה חודשי טירונות חי"ר ברמת רובאי 05, שלושה חודשי אימון מתקדם שבסופם רמת הרובאי עולה ל-07, קורס צניחה, מסע כומתה בן 65 ק"מ, שלושה חודשי פעילות מבצעית כפלוגת מסלול וחודשיים אימון מסכם בצפון או בדרום (האימון הוא כלל חטיבתי, ומתבצע אחת לארבעה חודשים) ובסופו מסיים הלוחם את המסלול. לוחמי החטיבה מתמחים בביצוע איגוף אנכי הן בצניחה והן בנחיתת סער באמצעות מסוקי סער. עם סיום השירות הסדיר משובצים לוחמי הצנחנים בחטיבות המילואים של המערך המוצנח.

היסטוריה

הקמת החטיבה

 
 
 
 
 
הרמטכ"ל משה דיין (ומאחוריו ניצב רפאל איתן) מעניק כנפי צניחה עם רקע אדום לצונחים במעבר המיתלה במלחמת סיני. ראשון משמאל מרסל טוביאס1956

יחידת הצנחנים הראשונה בצה"ל הוקמה בספטמבר 1948 במחנה בהר הכרמל. מפקד היחידה ומייסדה היה יואל פלגי מצנחני היישוב במלחמת העולם השנייה ואיש המוסד לעלייה ב'. ב-24 במאי 1949 בוטלה ופוזרה היחידה, אך מאוחר יותר באותה שנה נקרא יהודה הררי להקים את היחידה מחדש. הצעד הראשון היה הקמת בית הספר לצניחה בבסיס תל נוף (בה"ד 8). צרלי בורץ מונה למדריך ראשי וקרל כהנא מונה למפקד הציוד והביטחון. לאחר מכן הוקם, במסגרת הבה"ד, גדוד 890 ובו שתי פלוגות: פלוגת טירונים בפיקוד מרסל טוביאס ופלוגה א' בפיקוד יצחק ולקר. לסגן מפקד הצנחנים מונה צבי צלנר.

יהודה הררי פיקד על היחידה במשך 4 שנים עד ינואר 1954. לאורך תקופה זו נבנה המסד הארגוני והמבצעי של הצנחנים. יהודה הררי, בהיותו גם צייר חובב, עיצב את המדים (הירכית), הנעלים האדומות, כנפי הצנחן ("המצנח המכונף") ותג היחידה ("השפיפון המעופף"). חטיבת הצנחנים ביססה עצמה בשנות ה-50 של המאה ה-20 כחטיבת העילית של צה"ל, לאחר שיחידת הצנחנים בפיקודו של הררי התמזגה עם יחידה 101 עליה פיקדו אריאל שרון וסגנו שלמה באום וכן יסוד גדוד הנח"ל המוצנח, וצוידה בתת-מקלע עוזי. הצנחנים תחת פיקודו של שרון פיתחו תורות לחימה רבות עבור לוחמה בשטח פתוח ובנוי, סיור, פשיטות ופעולות קומנדוצבי עופר הגדיר בשעתו את השונה בצנחנים מיחידות אחרות שקדמו להן:

Cquote2.svg

בצנחנים מצאתי שוב את אוירת הפלמ"ח. היו אלה כמעט אותם ה'חברה' של הימים ההם, ולכן לא היתה לי כל בעיה של השתלבות, ואף על פי כן, מיד הבחנתי בהבדל שבין הצנחנים של ראשית שנות החמישים לבין אנשי הפלמ"ח של שנות הארבעים. בפלמ"ח לא התבלטו דמויות בודדות של לוחמים. המתבלטים בפלמ"ח היו 'דמויות של מסביב למדורה', של אנשי רוח שידעו לדבר גם ברצינות וגם לספר צ'יזבטים על ספל קפה. כאן, אצל הצנחנים, בלטה במיוחד דמותו של הלוחם המוחשי, כאן חיפשו את האיש בעל כושר הביצוע ולא את החברה'מן.

Cquote3.svg
– דברים לזכרו של צבי עופר מתוך: יהודה הראל, "המרדף של הצנחנים"

מבצע קדש

חטיבת הצנחנים ביצעה שתי צניחות מבצעיות לאורך כל שנות קיומה, שתיהן במסגרת מבצע קדש: צניחה במעבר המיתלה בסיניב-1956, בה כוחות צנחנים נחתו מאחורי קווי האויב ולאחר מכן טיהרו את המעבר, וצניחה בא-טור ב-2 בנובמבר 1956, הוצנח כוח של חטיבת הצנחנים, בפיקודו של מוטה גור (שנפצע בעת הצניחה וטופל על ידי הצנחנית המבצעית היחידה בתולדות צה"ל, חנה יפה), בסמוך לא-טור, במטרה להשתלט על שדה התעופה שנמצא שם ולפתוח משם בתנועה לדרום מזרח לכיוון שארם א-שייח'.

מלחמת ששת הימים[עריכת קוד מקור | עריכה]

במלחמת ששת הימים השתתפה חטיבת הצנחנים בכיבוש צפון סיני, בעיקר בכיבוש מתחמי המצרים בפתחת רפיח וסייעה בכיבוש העיר עזה. בין מלחמת ששת הימים למלחמת יום הכיפורים גדל צה"ל מאוד, בייחוד חיל האוויר וחיל השריון. הדוקטרינה הצבאית בצה"ל עמדה על הבקעה מהירה של עוצבות שריון. הצנחנים תיפקדו כחיל רגלים שגרתי וכחרמ"ש, אמצעי הלחימה שלהם לא חודשו, ופיתוח תורת הלחימה שלהם הוזנח[1]. דוקטרינה זו גבתה מחיר כבד מלוחמי צה"ל ובמיוחד מכוחות השריון בתחילת המלחמה, שכן המצרים הפעילו מאות "ציידי טנקים" שצוידו בטילים נגד טנקים.

מלחמת יום הכיפורים

במלחמת יום הכיפורים הייתה החטיבה מפוצלת, כאשר גדוד הנח"ל המוצנח אייש את המוצבים בגזרה הדרומית של הגבול ברמת הגולן, ואחר כך לחם בגדה המערבית של תעלת סואץ, גדודים 202 ו-890 השתתפו (בנפרד) בלחימה בחזית סיני וסיירת הצנחנים ביצעה פעולות בעומק סוריה.

מלחמת לבנון הראשונה

במבצע שלום הגליל נחתו כוחות החטיבה בשפך נהר אל-אוואלי ולחמו מול כוחות אש"ף והצבא הסורי.

מבצע צוק איתן

במבצע צוק איתן ביולי 2014 לחמה החטיבה ברצועת עזה, איתרה 4 מנהרות לחימה תת-קרקעיות והרגה 141 מחבלים[2].

החטיבה לאחר מלחמת ששת הימים

 
 
 
 
 
לוחמי חטיבת הצנחנים צונחים בדרום הארץ

החל משנות ה-70 של המאה ה-20, רוב המטכ"ל היה מורכב מיוצאי צנחנים ורמטכ"לים רבים מונו מקרב מהצנחנים, ביניהם: מרדכי גוררפאל איתןמשה לוידן שומרוןאמנון ליפקין-שחקשאול מופזמשה יעלון ובני גנץ.

בשנת 2001 נחנך בסיס האימונים החילי של חטיבת הצנחנים המכונה "בא"ח שפיפון" נקרא על שמו של רפאל איתן, בסמוך לשומריה. בסיס האימונים החדש של החטיבה הוקם לאחר פינוי הבא"ח הישן בסאנור. הכספים לבניית הבסיס ניתנו כחלק מהסכם עם ארצות הברית, נועד להכשרת טירונים, אימון בסיסי ואימון מתקדם. הבסיס בתכנונו של האדריכל שמואל שילה היווה פריצת דרך בתכנון בסיסי צה"ל, דבר המתבטא בשיפור תנאי החיילים והאימונים. במקביל לבסיס זה, תוכנן בסיס דומה, גם עבור חטיבת גולני.

סמלים וטקסים

מדים

חיילי חטיבת הצנחנים חובשים כומתה אדומה עם סמל חיל רגלים, ונועלים נעליים אדומות. להבדיל מכל יתר חיילי צה"ל, חיילי חטיבת הצנחנים לובשים ירכית וחוגרים חגורה מעל הירכית בנוסף על חגורת המכנסיים. המדים עוצבו על ידי יהודה הררי המפקד הראשון.

תג היחידה

תג "השפיפון" של גדוד הצנחנים 890 עוצב בשנת 1951. התג עוצב על פי הפסוק "אַל תִּשְׂמְחִי פְלֶשֶׁת כֻּלֵּךְ כִּי נִשְׁבַּר שֵׁבֶט מַכֵּךְ כִּי מִשֹּׁרֶשׁ נָחָשׁ יֵצֵא צֶפַע וּפִרְיוֹ שָׂרָף מְעוֹפֵף"(ישעיהו יד כט) אותו ציטט באוזני מפקדי הגדוד דוד בן-גוריון, כהמחשה לדרך שבה על הצנחנים לפעול, באופן תחבולני המנצל נקודות תורפה[3]. התג תוכנן על ידי יהודה הררי - מפקד גדוד הצנחנים הראשון (גדוד 890), וסגנו אריה אפרת על פי הפסוק הנ"ל צפע מעופף כמלאך. בשנת 1956 שימש כתג חטיבת הצנחנים הראשונה - חטיבה 202והיה בשימוש עד שנת 2001 בה שונה מעט התג.

צבע הכומתה

צבע הכומתה אדום. הכומתה האדומה של הצנחנים הבריטים, שהיו בארץ לפני קום המדינה, הייתה סמל סטטוס, ועל כן הוחלט שגם לוחמי חטיבת הצנחנים של צה"ל יזכו לכומתה בצבע אדום[4].

השבעה

חטיבת הצנחנים מקיימת את טקס השבעה של לוחמיה בכותל המערבי. מסורת זו החלה בחטיבה לאחר מלחמת ששת הימים ב-יוני1967, עת ביצעה פלוגת צנחנים מגדוד 890, בפיקוד דורון רובין, את טקס ההשבעה הראשון של הצנחנים בכותל המערבי[5].

יחידות חטיבת צנחנים

 
 
 
 
 
מפקדי צה"ל עם לוחמי חטיבת הצנחנים, 1955. עומדים, מימין לשמאל: אל"מ אסף שמחוני, סגן משה עפרון, סרן דני מט, רא"ל משה דיין, רס"ן אריאל שרון, סגן מאיר הר-ציון. כורעים, מימין לשמאל: סרן רפאל איתן, סגן יעקב יעקב, סרן אהרן דוידי

גדוד 890 (אפעה)

גדוד 890, המכונה גם גדוד אפעה, הוא גדוד הצנחנים הראשון בצה"ל[6]. הוא הוקם בשנת 1950 על ידי יהודה הררי והחל תופס את מקומו ככוח לוחם מוביל ומשמעותי כבר בשנת 1952 . במשך שנים כונה בצה"ל "הגדוד", מבלי שהיה צורך אפילו לציין את מספרו[7]. למן השתתפותו בפעולות התגמול בראשית שנות ה-50 ועד ימינו השתתף הגדוד בכל הקרבות והמבצעים של חטיבת הצנחנים, ובהם, כל פעולות התגמול (הנודעות שבהן: כנרתמבצע חץ שחורפעולת קלקיליה), מבצע מכבש (הצניחה במיתלה) וקרב המיתלהקרב החווה הסיניתמבצע אנטבהמלחמת לבנון הראשונה בה היה הגדוד הראשון מבין גדודי החטיבה שנחת מן הים בשפך נהר האוואלי, בתקופת השהייה ברצועת הביטחון לקחו לוחמי הגדוד חלק בלחימה בחזבאללה הן בפעילות השגרתית השוחקת והן במבצעים מיוחדים[8]. הגדוד היה הראשון לפעול בשטחי A באינתיפאדה השנייה (שם שיכלל ופיתח שיטות למארבים בשטח בנוי) ופעל גם במלחמת לבנון השנייה, במבצע עופרת יצוקה ובמבצע צוק איתן.

מ

סמל סיירת צנחנים

פלס"ר צנחנים

פלס"ר (פלוגת סיור) של חטיבת הצנחנים, נקראת גם "סיירת צנחנים". במסגרת תהליך ארגון מחדש של חטיבות החי"ר, הוכפפה הסיירת למפקדת גדוד סיור ב-29 בנובמבר 2002. בסיס היחידה הוא מחנה בית ליד.

הסיירת הוקמה בשנת 1954 על ידי מאיר הר-ציון ומיכה בן ארי ('קפוסטה'), כפלוגה א' בגדוד הצנחנים 890, ועברה מספר שינויים ארגוניים, עד שבשנת 1956 הפכה לפלוגת הסיור העצמאית של הצנחנים. בין פעולות הסיירת ניתן למנות את הבאות: 'מבצע חץ שחור', 'אגד', 'הר געש', 'עלי זית', 'גוליבר', 'לולב' ו'שומרון' בתקופת פעולות התגמול בשנות החמישים, הקרב על הרכס הצפוני במעבר המיתלה במסגרת מלחמת סיני, כיבוש רפיח וקנטרה במלחמת ששת הימיםמבצע הלם ב נגע חמאדי שבעומק מצריםמבצע תרנגול 53מבצע ברדס 54-55מבצע אביב נעוריםמבצע כותונתמלחמת יום הכיפוריםמבצע מרכבות האלים בשנת 1997 בלבנון.

במלחמת יום הכיפורים במבצע כותונת ומבצע דוידקה, תחת בפיקודו של מפקד הסיירת דאז, שאול מופז, פשטה הסיירת על יעדים בחלקה המזרחי של סוריה לשם שיבוש הזרמת תגבורות ואספקה מעיראק לסוריה. במבצע יונתן באנטבה הסיירת, תחת פיקודו של דורון אלמוג[23], הייתה לכוח הראשון שפעל באנטבה, ולוחמיה, שקפצו מן המטוס הראשון בעודו נוחת על המסלול, איבטחו את נחיתת שלושת המטוסים האחרים, הניחו פנסים על מסלול הנחיתה החשוך כדי להאירו בעבור המטוסים הנוחתים והשתלטו על מגדל הפיקוח החדש. במבצע ליטני הובילה הסיירת את כוחות החטיבה בהתקדמות לעומק לבנון. במבצע חוק וסדר, המבצע המשמעותי הראשון של צה"ל נגד כוחות חזבאללה, פשטה הסיירת על חלקו הצפוני של הכפר מיידון. הסיירת הייתה הכוח הראשון שחדר למחנה פליטים פלסטיני בתקופה שאחרי הסכמי אוסלו (מבצע "מסע בצבעים" במחנה הפליטים בלאטה). בשנות ה-90פעלה הסיירת בלבנון, בדגש על פעילות עומק, על בסיס פעילות זו, בעיקר בתקופת פיקודם של חגי מרדכייוסי בכר ומוטי ברוך. פעילויות אלו, דוגמת מבצע מרכבות האלים ואחרים, הן שסיפקו אבטחה לישובי הצפון בשנות ה-90. על פעילותה של הסיירת במהלך מבצע חומת מגן קיבלה ציון לשבח יחידתי.

במלחמת לבנון השנייה נכנסו הפלס"ר והפלחה"ן לכפר מארון א-ראס ובקרב שניהלו עם החזבאללה הצליחו לוחמי הפלס"ר להרוג 26 מחבלי חזבאללה ולכבוש את הכפר ללא נפגעים. על פעילותה במלחמה הוענק לסיירת ציון לשבח יחידתי.

[הצגה]מפקדי הסיירת

לוחמי הסיירת נבחרים מבין המתגייסים לשורות חטיבת הצנחנים לאחר שעברו סדרת מיונים ארוכה. מסלול ההכשרה של לוחמי הסיירת כולל הכשרה בסיסית, הכשרה מתקדמת, קורס צניחה, קורס סיור, קורס לחימה בטרורניווט, הסוואה ולחימה בשטח בנוי. אורך המסלול היה כשנה ושמונה חודשים וקוצר החל משנת 2000 לשנה וחודשיים עד שנה וארבעה חודשים, תלוי במחזור. תקופה מבצעית של לוחם בסיירת אורכת כשנתיים, במהלכם שליש מהזמן מוקדש לאימונים ושני שליש להכנות ולביצוע של פעולות מורכבות נגד האויב.

בוגרי היחידה מאיישים את פלוגות הסיור של חטיבות המילואים של צנחנים. במהלך השנים איבדה הסיירת 81 מלוחמיה.

חבלה מוצנחת[עריכת קוד מקור | עריכה]

סמל פלחה"ן צנחנים

פלחה"ן (פלוגת החבלה וההנדסה) בחטיבת הצנחנים. נקראת גם "חבלה מוצנחת". יחידת החבלה הוקמה רשמית בשנת 1963, ויצחק מרדכי היה מפקדה הראשון. אם כי ראשית דרכה של היחידה הייתה בשנת 1956 ביוזמתו של מייק מיכאלי קיש, בוגר חיל ההנדסה הבריטי, שהקים מחלקת חבלה במסגרת חטיבת המילואים 80. מאז השינויים הארגוניים שנעשו ב-29 בנובמבר 2002 היחידה מופעלת במסגרת גדוד סיור. יעוד היחידה ביצוע פשיטות חבלה ומבצעים אחרים. פלוגת החבלה מתמחה בשימוש במטענים, הטמנת מוקשים בשטח האויב ובסילוקם של מטענים ומוקשים של האויב למעבר כוחותינו. הפלוגה פועלת בקדמת כוחות החטיבה ובאגפיה ככוח מוביל. לוחמי היחידה הופעלו בזירות לחימה שונות וביניהן מלחמת ששת הימים שם לחמה היחידה בפתחת רפיחמלחמת לבנון הראשונהמלחמת לבנון השנייה ובכל גזרות הלחימה ביהודה ושומרון. מי שעתיד להפוך להיות ללוחם ביחידת החה"ן צנחנים עובר הכשרת לוחמים בסיסית ומתקדמת. במהלך מסלול האימונים שאורכו כשנה ו-3 חודשים הלוחמים עוברים הכשרה בתחומים כמו צניחה, חבלה, ניווט, לחימה במתארי שטח שונים והסוואה. המועמדים לשירות ביחידה נבחרים מתוך המתגייסים לחטיבת הצנחנים שעברו גיבוש סיירות ואותרו כמתאימים לאופי היחידה. לאחר תום מסלול ההכשרה לוחמי היחידה עוברים סבבי אימונים יחידתיים וצוותיים ומבצעים פעילות מבצעית מורכבת בכל גזרות הלחימה. לוחמים המסיימים את השירות ביחידה משתלבים בפלוגות החבלה בחטיבות המילואים של הצנחנים.

מבצעים בהם השתתפה היחידה: מלחמת ששת הימים, מלחמת ההתשה, מלחמת יום הכיפורים, מבצע אנטבה, מבצע ליטני, מלחמת לבנון, פעילות מבצעית בדרום לבנון (עד לנסיגה בשנת 2000), מבצע חומת מגן, מלחמת לבנון השנייה, מבצע עופרת יצוקה, מבצע צוק איתן.

[הצגה]מפקדי הפלחה"ן

עורב צנחנים[עריכת קוד מקור | עריכה]

עורב צנחנים היא יחידה מובחרת של חטיבת הצנחנים (יחידת הנ"ט), נקראת גם "פלנ"ט צנחנים". במסגרת תהליך ארגון מחדש של חטיבות החי"ר, הוכפפה היחידה למפקדת גדוד סיור, ב-29 בנובמבר 2002.

יחידת העורב הוקמה לאחר מלחמת יום הכיפורים בשנת 1974, אז חדרה בצה"ל ההבנה כי יש צורך בהקמת מערך שיתן מענה לכוחות השריון ההולכים ומתחזקים בצבאות ערב, עקב כך הוקמו פלוגות הנ"ט, שצורפו למערך החי"ר של החטיבות השונות, את משימת הקמת פלוגת הנ"ט הראשונה של חטיבת הצנחנים, קיבל לידיו אמנון דותן שכיהן כמפקדה הראשון, וסגנו יואב גוטסמן. היחידה עברה במהלך השנים שינויים רבים במבנה הארגוני שלה, מיחידה חטיבתית ליחידה תחת פיקוד גדוד סיור, ובאמל"ח שלה, מטיל ה"עורב" - ה"טאו" לטיל ה"גיל" של ימינו, ובקרוב למערכת חדשה הנקראת ישל"ט אחוד - מערכת מתקדמת יותר של ה"גיל", מהמערכות המתקדמות ביותר בצבא בתחום טילי הנ"ט.

היחידה לקחה חלק במבצעים רבים ובכלל זה מבצע אנטבה[30]מבצע סיגלמבצע לבלובמבצע מובילמלחמת לבנון הראשונה, פעילויות עומק בדרום לבנון כגון:מבצע סחרור מסוכןמבצע פנתר ורודמבצע פינה אחרת (עד הנסיגה מדרום לבנון בשנת 2000), מבצע חומת מגןהאינתיפאדה הראשונההאינתיפאדה השנייהמלחמת לבנון השנייהמבצע עופרת יצוקה ובמבצע צוק איתןהייתה ליחידה הראשונה בצה"ל שקלטה ועשתה שימוש במשגר האחוד.

בנוסף לייעודה כיחידת נ"ט חטיבתית, משמשת גם כיחידת חי"ר מובחרת המשתתפת בכל המשימות החטיבתיות.

לוחמי היחידה נבחרים בגיבוש יחטיות המתרחש סמוך לגיוס. הלוחמים עוברים מסלול הכשרה בן כ-16 חודשים: טירונות, אימון מתקדם, קורס צניחה וקורסים ייעודים כגון-ניווטים, אימוני לוחמה בכל מתארי הלחימה, קורס נ"ט, קורס צלפים ועוד.

[הצגה]מפקדי העורב

בא"ח צנחנים[עריכת קוד מקור | עריכה]

השביל הראשי בבסיס האימונים של חטיבת הצנחנים סמוך לשומריה. הבסיס נבנה בסיוע אמריקני.

בא"ח (בסיס אימון חטיבתי) צנחנים הוא בסיס האימונים החטיבתי, בו מתקיימים ההכשרה, ההדרכה והאימונים לחטיבת הצנחנים ולמערך המוצנח. הבסיס השוכן באזור קריית גת ושומריה, קרוי על שם רב אלוף רפאל איתן. הבנייה של הבסיס הסתיימה בשנת 2001 במימון אמריקאי כחלק מהסכם עם ארצות הברית, ונועד להכשרת טירונים, אימון בסיסי, ואימון מתקדם. המעבר של הבא"ח שהיה אמור להתבצע בסיום הבנייה, נדחה בעקבות סירובו של מפקד הבא"ח דאז איתי וירוב לעזוב את המשכן הישן בסאנור, כדי שלא יווצר הרושם של נסיגה משטח הבסיס, תחת אש המחבלים באינתיפאדה השנייהשהחלה באותה עת[31]. בחודש מאי 2003, תחת פיקוד מפקד הבא"ח אהרון חליוה, עבר הבא"ח למשכן החדש שלו, ואוחד תחת קורת גג אחת, לאחר שהיה ממוקם קודם לכן בשלושה בסיסים שונים בשומרון ובבקעת הירדן, בבסיס מתקיימות פעילויות הכשרה ואימון של לוחמי חטיבת הצנחנים[32]יחידת מגלןיחידת דובדבן, מדריכי צניחה, סיירת מטכ"ליחידה 669תלפיות ח"א, ותומכי לחימה.

מפקדי הבא"ח[עריכת קוד מקור | עריכה]

רשימת המפקדים[33]:

שם תקופת כהונה הערות
עמוס ירון 1967 - 1969 לימים ראש אכ"א ונספח צה"ל בארצות הברית וקנדה
אהרון אשל 1969 - 1971  
יצחק מרדכי 1971 - 1972 לימים "אלוף שלושת הפיקודים" (פיקוד דרוםמרכז וצפון)
אסף חפץ 1972 - 1973  
יהודה דובדבני 1973 - 1974 לימים נספח צה"ל בדרום אמריקה
יעקב בנדל 1974 - 1975  
גיל דוד 1975 - 1977  
יחזקאל צפריר 1977 - 1978  
נפתלי מנדלוביץ[34] 1978 - 1980  
גיורא איילנד 1980 - 1981 לימים ראש אמ"ץ ואג"ת
דורון אלמוג 1981 - 1982 לימים אלוף פיקוד הדרום
יום טוב סמיה 1982 - 1983 לימים אלוף פיקוד הדרום
חי אדיב 1983 - 1984 לימים מפקד חטיבת בנימין
אלעזר שטרן 1984 - 1985 לימים ראש אכ"א
יואב הירש 1985 - 1986  
יחיאל גוזל 1986 - 1987 לימים נספח צה"ל בצרפת
אהרון זיו 1987 - 1988 לימים נספח צה"ל ביפן
מוטי יוגב 1988 - 1990 לשעבר מפקד חטיבת אפרים
שאול אריאלי 1990 - 1992 לשעבר מפקד החטיבה הצפונית ברצועת עזה
פיני לוי 1992 - 1993  
ערן דובדבני 1993 - 1995  
אביב כוכבי 1995 - 1997 לימים אלוף פיקוד הצפון
פינקי זוארץ 1997 - 1998 לימים מפקד החטיבה הדרומית ברצועת עזה
יוסי בכר 1998 - 1999 לימים מפקד הגיס המטכ"לי בדרגת אלוף
איתי וירוב 1999 - 2001 לימים ראש מטה זרוע היבשה
אהרון חליוה 2001 - 2003 לימים ראש אט"ל
שמואל קלמי 2003 - 2005 לשעבר רמ"ח הגנה באמ"ץ
איציק בר 2005 - 2007 לימים מפקד מחוז צפון בפיקוד העורף
יניב אלאלוף 2007 - 2009 לימים מפקד בה"ד 1
יקי דולף 2009 - 2011 לימים מפקד החטיבה הצפונית ברצועת עזה
גיא ברגר 2011 - 2013 לשעבר מפקד חטיבת אפרים
איתמר בן חיים 2013 - 2015 לימים מפקד חטיבת הנגב
יואב ברונר ספטמבר 2015 -  

מפקדי החטיבה[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם תקופת כהונה הערות
אריאל שרון 1956 - 1957 ראש הממשלה ה-11
מנחם אבירם 1957 - 1960 לימים מפקד עוצבת נתיב האש
אלי זעירא 1960 - 1962 לימים ראש אמ"ן
יצחק חופי 1962 - 1964 לימים אלוף פיקוד הצפון וראש המוסד
רפאל איתן 1964 - 1967 הרמטכ"ל ה-11
דני מט 1967 - 1969 לימים מתאם הפעולות בשטחים
חיים נדל 1969 - 1971 לימים נשיא בית הדין הצבאי לערעורים
לוי חופש 1971 - 1972  
עוזי יאירי 1972 - 1973 נהרג שנתיים אחר כך בפיגוע במלון סבוי
אריה צידון 1973 - 1975  
מתן וילנאי 1975 - 1976 לימים סגן הרמטכ"ל
עמוס ירון 1976 - 1977 לימים ראש אכ"א
אמנון ליפקין-שחק 1977 - 1979 הרמטכ"ל ה-15
דורון רובין 1979 - 1981 לימים ראש מה"ד
יורם יאיר 1981 - 1982 לימים ראש אכ"א
שמואל ארד 1982 - 1984 לימים אלוף פיקוד העורף
מנחם זטורסקי 1984 - 1985  
נחמיה תמרי 1985 - 1986 לימים אלוף פיקוד המרכז
שאול מופז 1986 - 1988 הרמטכ"ל ה-16
דורון אלמוג 1988 - 1990 לימים אלוף פיקוד הדרום
משה יעלון 1990 - 1991 הרמטכ"ל ה-17
מתי הררי 1991 - 1993  
ישראל זיו 1993 - 1995 לימים ראש אגף המבצעים
בני גנץ 1995 - 1997 הרמטכ"ל ה-20
יצחק גרשון 1997 - 1999 לימים אלוף פיקוד העורף
גדי שמני 1999 - 2001 לימים אלוף פיקוד המרכז
אביב כוכבי 2001 - 2003 לימים אלוף פיקוד הצפון
יוסי בכר 2003 - 2005 לימים מפקד הגיס המטכ"לי
חגי מרדכי 2005 - 22 באוגוסט 2007 לימים ראש מטה זרוע היבשה
הרצי הלוי 22 באוגוסט 2007 - 20 באוגוסט 2009 לימים ראש אמ"ן
אהרון חליוה 20 באוגוסט 2009 - 14 באפריל 2011 לימים ראש אט"ל
אמיר ברעם 14 באפריל 2011 - 16 במאי 2013 לימים מפקד עוצבת הגליל
אליעזר טולדנו 16 במאי 2013 - 1 ביולי 2015 לימים המזכיר הצבאי של ראש הממשלה
נמרוד אלוני 1 ביולי 2015  

נשק ואמצעים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אימון צניחה של חטיבת הצנחנים, 2010
צנחנים עולים למסוק ינשוף, 2007

בשנות ה-50 של המאה ה-20 היו חמושים הצנחנים בתת-מקלע עוזי. כיום, חיילי חטיבת הצנחנים חמושים ברוס"ר מדגם קרבין M4A1. שאר כלי הנשק זהה לשאר כלי הנשק של גדודי החי"ר בצה"ל.

בדומה לחטיבות חי"ר אחרות בצה"ל, משתמשים הצנחנים באמצעי ראיית הלילה המכונה "ליאור" שהחליף בשנת 2006 באופן מלא את אמצעי בשם "אקילה" שקדם לו. בנוסף לכך, בשנת 2007 נכנסה לשימוש בגדודי הצנחנים כוונת חדשה לקלעים המכונה "טריג'יקון חץ". ב-2009 נכנס לחטיבת הצנחנים רובה הצלפים "ברק" (H-S Precision Pro Series 2000 HTR) בקליבר0.338 לפואה מגנום המיועד לצליפה בטווחים ארוכים.

החטיבה מצוידת בנגמ"שי ה-M-113 על שלל תצורותיהם אך בעיקר בג'יפיםממוגנים מדגמי "האמר" במגוון תצורות. כמו כן, מצוידת היחידה בטרקטורוניםלסיור מהיר ופרישה מהירה של ציוד מחלקתי בשטח.

דף הבית